lunes, 26 de abril de 2010

Acte de dia 24 d'abril de 2010 a la plaça Sant Jaume

L’acte, que es va celebrar el dissabte 24 d’abril de 2010 a la plaça Sant Jaume, va ser presentat per dos dels organitzadors de la plataforma ciutadana “Investigar crims contra la humanitat no és delicte” i alhora familiars de represaliats al franquisme: Jordi Torres i Delphine Crespo, néta d’exiliats a França. 

En primer lloc, vam comptar amb la participació de l’escriptora Rosa Regàs que va explicar clarament quins eren els motius que ens porten a movilitzar-nos: 
"Ens han empès a manifestar-nos. El detonant ha estat el judici injust a Garzón, però la gent és aquí per moltes altres raons. Volen que s'acabi la impunitat, que els expliquin per què Falange segueix sent un partit legal, que es busquin els seus desapareguts. Després de molts anys de por, per fi s'atreveixen a sortir al carrer i a expressar-se ". 

L’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo ens va encoratjar a continuar i a discrepar, cosa que en paraules seves "reforça l’Estat democràtic de dret", constatant que les manifestacions a favor de Garzón havien obtingut una primera conquesta perquè hem aconseguit avergonyir al jutge Varela que ha retirat la Falange de la causa contra Garzón. Villarejo fins i tot va posar al servei d’aquesta causa la creu de Sant Jordi que acaba de rebre. 

També hi van participar les associacions de memòria històrica amb testimonis de Manuel Perona, president de l’Associació per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya; de l’Associació d’Expresos Polítics de Catalunya, amb la participació d’Enric Pubill, president i membre en el Consell Participatiu del Memorial Democràtic, i Lluís Martí Bielsa, el seu secretari –podeu veure el vídeo de la seva participació a continuació–; i de l’Associació per a la memòria històrica i democràtica del Baix Llobregat i la Mesa per la memòria històrica que ens van recordar la seva lluita per a l’anul·lació del judici a Lluís Companys, l’únic president democràtic d’Europa condemnat a mort i afusellat; i els testimonis de Paquita Cruz o Paquita Dinamitera i el seu marit Juan. 

En l’any del centenari del naixement de Miguel Hernández li vam retre el nostre petit homenatge amb el poema "Rosario, dinamitera" cantat per Paquita Cruz i amb els poemes que van recitar els actors Fernando Guillén i Vicky Peña

Finalment l’acte va acabar amb la lectura del manifest de la plataforma a càrrec de l’escriptora Carmen Domingo i l’actor Jordi Dauder, al text complet del qual podeu accedir i signar-lo en el següent enllaç:
http://jorecolzoagarzon.blogspot.com/p/manifest.html.

No hay comentarios:

Publicar un comentario